fbpx

Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn

Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn

 

 

 

Haluaisin kertoa teille kuinka minusta tuli ammattiviljelijä. Se ei todellakaan ole ollut mikään haaveammatti tai mitenkään kovin pitkään ajatuksissa. Päinvastoin, se oli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

 

 

Saimme kolmannen tyttäremme vuonna 2017 ja vauva-arki oli melko rankka huonosti nukkuvan maitoallergikon kanssa. Tuohon kamalaan krooniseen univajeeseen iski varmaankin jonkin sortin kolmenkympin kriisi. Itsetuntoni oli riekaleina, hapuileva ammatillinen identiteettini oli ihan hukassa, eikä elämässä tuntunut olevan enää mitään tarjolla minulle. Kesällä 2018 ystäväni oli kuullut, että yksi paikallisista puutarhoista oli lopettamassa toimintaansa, hän huikkasi sivumennen ”Sinun pitäis jatkaa sitä”. “Hullu!” Hetken mietittyäni ajatuksesta tulikin erittäin mielenkiintoinen, suorastaan kiehtova! Kesän 2018 helteissä oli ylisomaa innostua puutarhailusta ihan uudella tavalla <3

Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
lauran puutarha
Olin siis tässä kohtaa ollut jo useamman vuoden puutarhakärpäsen puremana ja omien tomaattien kasvatus pikkuisessa kasvihuoneessani oli koko kesän kohokohta perennapenkkien laajetessa samaan aikaan. Niiltä seisomilta laitoin hakupaperit puutarhurikouluun, ja niin hyvin nopealla aikataululla huomasin olevani puutarhuri-opiskelija. Unelmat ja ideat lähti kiitolaukalle välittömästi opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen. Opiskelujen aloittaminen oli monessakin suhteessa äärimmäisen loistava ajatus, pitkästä aikaa olin todella innostunut jostain. Myös hetki omaa aikaa tuossa elämänvaiheessa tuntui äärimmäisen tärkeältä, vaikka sitten opiskellen kasvibiologiaa. 
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn

Ensimmäisen vuoden opinnot eteni hyvään tahtiin ja liiketoimintasuunnitelmaa hiottiin samaan aikaan, kun innostuneena palauttelin tehtäviä toisen perään koululle. Alusta asti meille oli selvää, että toiminta täytyisi olla täällä meillä kotona, koska VIHAAN autoilua. 10 km matka (Joo, itseasiassa se on tosi lyhyt moneen muuhun verrattuna) on saanut omat ajohalut taltutettua aikoja sitten, ja joka ikinen kerta kun rattiin nousen, tunnen sisimmissä pientä tuskaa. Tällä hetkellä odotan enemmän kuin innoissani reilun vuoden päähän hetkeä, kun nuorimmainen aloittaa eskari-polkunsa ja elämänsä koulukyytiläisenä <3

Keväällä 2019 pääsin työharjoitteluun Sirkkaan Kotilaen Puutarhalle. Merjasta tuli rakkain mentorini, hän opetti ja näytti kaiken mitä tiesi ja osasi. Minusta tuntu, että olin löytäny sielunsiskoni! Teimme kaupat hänen kasvihuoneestaan ja irtaimistosta ja niin me aloitimme oman elämän mittaisen projektin kasvihuoneviljelijöinä. Merja pääsi ansaituille eläkepäivilleen, onnellisia ja leppoisia eläkepäiviä Merja! ?

Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Tuo 320 neliöinen kasvihuone purettiin, tavarat käytiin läpi ja säästettävät kuljetettiin meille Kuusajoelle ja roskiin menevät kaatopaikalle. Paljon uusittiin esimerkiksi sähköjohtoja, muoveja, katteita. Onneksi lähipiiristä löytyi paljon apujoukkoja ja alan timanttisia ammattilaisia vaativimpiin töihin niin purkamiseen kuin uudelleenrakentamiseen.

 

Kasvihuonerakentamisen lupakäsittely oli tavallisen asuinrakennukseen verrattuna huomattavasti yksinkertaisempaa. Koska kyseessä on rakenteeltaan niin poikkeava rakennelma, riitti toimenpideluvan hakeminen. Prosessi meni yllättävän nopealla aikataululla ja syksyllä 2019 pääsimme jo rakennuspuuhiin. 

 

Olimme valinneet kasvihuoneelle juuri sopivan paikan kotitalon viereistä pienen pellon reunalta. Jo ensimmäisiä liiketoimintasuunnitelmia tehdessä oli päivän selvää, että halusimme toiminnan tänne meidän tilalle Karkkoon. Kasvihuoneviljely on todella intensiivistä sesonkiaikana, ja näin on mahdollista yhdistää perhe ja työ. Meillä itseasiassa lapset ovat olleet alusta asti mukana auttamassa milloin missäkin pienemmässä ja isommassa puuhassa. Välillä kannetaan multaa yhdessä, toisinaan ruukutetaan kasveja tai siivotaan!

Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Raksatyömaa päästiin aloittamaan maatöillä. Jonkin verran maata täytyi suoristaa, uusia kaltevuuksia saada ja siihen ajettiin reilusti mursketta pintaan kantavuuden parantamiseksi. Meidän timpuri Jari teki valumuotein sokkelin kehikon. Kittilän talvi on tunnetusti hyvin runsasluminen ja tästä syystä päädyimme tekemään reilun korkuisen betonisokkelin helpottamaan lumitöitä. Tämä on ajan kuluessa osoittautunut aivan äärimmäisen hyväksi. Traktorilla uskaltaa reilusti pukata lunta betonin vierestä.
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Petri maanrakentajayrittäjänä tietysti halusi panostaa laadukkaisiin ja toimiviin maa-aineksiin ja viimeistelyt tehtiin kieli keskellä suuta. Pintaan valittiin kivituhka, sen hyvän asettuvuuden takia. Myöhemmin se on osoittautunut melko sotkuiseksi, hiekkaa kulkeutuu kengissä edelleen joka paikkaan, vaikka kaikki pinnat on vedetty mansikkamuovilla ja kierrätetyillä kumimatoilla.
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Huoneen puukaaret hiottiin ja maalattiin, kiitos Maija ja Jukka! Ilman teitä olisi saattanut jäädä tämä vaihe tekemättä… Kaarista tuli kuin uudet, toivottavasti niiden käyttöikäkin pidentyi huomattavasti. Huoneeseen uusittiin kaikki muoviosat, päätyihin ja tuuletusluukkuihin tuli uudet kennomuovit. Laadukas kasvihuonemuovi kestää käyttöä noin kymmenen vuotta, jonka jälkeen sen valon läpäisevyys heikkenee merkittävästi. Myös talven lumikuormat vaurioittavat joka talvi hieman muoveja.  Tekniikkaa uusittiin jonkin verran, kukka-amppeleille tehtiin huomattavasti enemmän tilaa ja ne saivat oman kastelujärjestelmän. Pienemmän huoneen pöydät uusittiin altakastelutekniikalla varustettuihin rullapöytiin, näiden pöytien ansiosta tilan käyttö parani paljon. 
Syksy 2019 oli todella hieman erilaisen rakentamisen aikaa. Näin jälkeenpäin mietittynä olisi ehkä ollut järkevämpää tilata tehtaalta uusi kasvihuone asennettuna! Pikkulapsiarki päiväunineen ja omine päivärytmineen yhdistettynä raksaprojektiin ja maanrakentajayrittäjän sesonkiin sai aikaan miljoona harmaata hiusta. Onneksi apuna oli kultaisia ja ahkeria apulaisia! 
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn

Meille oli alunperinkin tärkeää tehdä meille sopivassa mittakaavassa viljelyä. 320 neliöinen kasvihuone on todella pieni, verrattuna keskiverto huoneeseen Suomessa. Meidän visio yrittämisessä on aina perustunut persoonalliseen tekemiseen, laadusta tinkimättä. Alkuinvestointi tämän mittaluokan huoneessa on huomattavasti huokeampi ja moni riski on paljon pienempi. Sitä paitsi, mistä koskaan tietää kuinka nopeasti tähän kyllästyy! 😀 

Ideoimista on riittänyt kuinka hyödyntää huone mahdollisimman tehokkaasti, erityisesti amppeleille on rakennettu paljon lisää tilaa. Yksilöllisiä ratkaisuja on välillä etsitty kissojen ja koirien kanssa. Tämän vuoksi kasvihuoneessa on paljon uuden tekniikan lisäksi kierrätystavaraa, kuten esimerkiksi pitkin Kittilän kylää kerätyt kuormalavat muuttuivat tasoiksi ja paraatipaikalla sisään tullessa on vaaleanpunaiseksi maalattu sähkökaapelikela. Sopii tänne minun kukkaparatiisiin kuin nenä päähän, vai mitä?! <3

Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattiviljelyyn
Projektina kasvihuone ammattikäyttöön
Kasvihuoneen rakennusprojekti synnytti minussa ihan huikeita uusia ideoita, löysin vihdoin itsestäni kunnianhimoa ja intohimoa työhöni. Näen niin paljon kivoja mahdollisuuksia ja unelmia, joiden en edes tiennyt olevan just minun unelmia! Mie olen löytäny itestäni tyyppinä aivan uusia piirteitä, olen melko luova, boheemi innostuja ja tämä työ on tyydyttänyt kaikin puolin nuo luovuuden tarpeet. Rakastan kevään ensimmäisiä innokkaana versojaan puskevia kevätkukkijoita, ne inspiroi ja tuo luonnon kasvuvoiman ihmettä arkeen. Rakastan kukkien värejä, muotoja ja tuoksuja <3 Minusta tuntuu ihan siltä, kuin olisin kotona <3

Käyntiosoite puutarhalle

Sodankyläntie 1000

99270 Hormakumpu

Tervetuloa! ❤️

Tilaa verkosta tai tule paikan päälle
Toteutan unelmiani puutarhalla!
Laura

Ota yhteyttä

Osoite

Sodankyläntie 1000 99270 Hormakumpu

Sähköpostiosoite

Puhelin

Otathan ensisijaisesti yhteyttä viestillä. Me pystymme vastaamaan puheluihin vain rajoitetusti. Kaunis kiitos! 044 306 2088