fbpx

Mistä kaikki alkoi?

Mistä kaikki alkoi?

En suinkaan syntynyt viherpeukalon kanssa, vaikka tänä päivänä saan nimittää itseäni ammattiviljelijäksi. Eikä se peukalo vihertänyt itse asiassa kovinkaan pitkään aikaan. Olin melko hukassa peukaloni kanssa, kun ostimme ensimmäisen yhteisen oman kodin mieheni kanssa. Tämän nimenomaisen Karkko-tilan, jossa yhä edelleen asumme ja teemme liiketoimintaa. 

 

Yritin etsiä blogia varten kuvia alkuvuosilta, mutta albumit ovat täynnä pienten lasten ja eläimien kuvia. Se ehkä kertoo kaiken silloisesta puutarhainnostuksestani. Teimme talokaupat neljätoista vuotta sitten joulukuussa 2007, lunta oli maassa useita kymmeniä senttejä. Aavistus tulevista pihatöistä siinteli lumesta huolimatta mielessä, kun totesimme kulkuväylien toimimattomuuden. Kevään koitettua näky oli karu, pihaa ei todellakaan voinut sanoa edes pihaksi, ainoat puutarhakasvit olivat kaivon vallannut tatar ja makuuhuoneen ikkunan alla kasvanut lapinnauhus. Vanha metsä ympärillä kätki talovanhuksen uumeniinsa. 

Vanhassa rintamamiestalossa riitti remontoitavaa. Korjaan, riittää! Ensimmäiset vuodet vierivätkin enimmäkseen taloa remontoidessa lastenhoidon ohella, oli kylppäriremppaa, putkiremppaa, kattoremppaa, vesivahinkoa… Innokas maanrakentajamieheni kuitenkin halusi aloittaa pihan kunnostuksen siinä ohessa. Talon ulkotäytöt, salaojitukset ja routaeristykset uusittiin. Pihan kaadot kaipasivat myös kipeästi uusimista. Koska minkäänlaista unelmaa tai visiota puutarhasta ei ollut, teimme sen perinteisen; nurmikkoa kaikkialle. Pikku hiljaa aina raivasimme pusikkoa pois ja laitoimme lisää nurmikkoa tilalle. Se tuntui järkevältä ratkaisulta pikkulapsiperheelle. Lisäksi toiveissa oli saada mahdollisimman paljon aukeaa, sääskiä nimittäin riittää näillä leveysasteilla!

 

lauran puutarha
lauran puutarha
lauran puutarha

 

 

 

 

 

Lasten ollessa pieniä, halusimme luonnollisesti rakentaa pihaan tarvittavia toimintoja lasten leikkeihin. Laitoimme leikkimökin, keinun, hiekkalaatikon ja trampoliinin. Lisäksi hyötykasvit kiinnosti sadon vuoksi. Mikä olisi hienompaa luontoarvojen opetusta lapsille, kuin omasta maasta itse poimitut marjat ja kasvikset. Ensimmäisen kasvihuoneen saimme mieheni vanhemmilta. Lasten kanssa aika pihalla kului vauhdikkaasti puuhaillen ja ihmetellen ympäristön kasveja, hyönteisiä ja vuoden kiertokulkua. 

lauran puutarha

Neljässätoista vuodessa ajatukseni puutarhasta on muuttunut paljon, nykyisin puutarha on minulle ennen kaikkea tapa rentoutua, nauttia luonnosta ja kasvun ihmeestä. Vuosien varrella olen istuttanut puutarhaani satoja kasveja, osa on menestynyt paremmin kuin toiset. Silloin aikoinaan istutetut pensaat alkavat tänä päivänä jo olla niin isoja, että ne tarjoavat näkösuojaa ja kauneutta. Uusia pihaprojekteja on ollut joka vuosi, milloin ollaan tehty terassia ja milloin kukkapenkkiä, toisena vuotena taas pihasaunaa ja ulkotulistelupaikkaa. 

lauran puutarha

 Lapissa luonnon kasvukausi on erityisen kiivas, yötön yö saa kasvit kasvamaan yötä päivää, eikä meillä silloin nuku ihmiset eikä luonto. Tutkimusten mukaan Lapin kesän yötön yö ja kylmät ja pimeät talvet tekevät kasveistamme voimakkaampia ja ravinnerikkaampia kuin muualla kasvaneet. Lapin vuodenajat antavat  aivan erityisen mausteensa luontoihmiselle, luonnon rytmissä kulkeminen tarkoittaa niin vaihtelevaa sisältöä koko vuoden mittakaavassa.  Lappilainen puutarha tarjoaa kauneutta ympäri vuoden, jokaisessa kuukaudessa on jotain sanoinkuvaamattoman upeaa, jopa kylmässä ja pimeässä tammikuussa!

lauranpuutarha

 Puutarhassa on lupa olla mitä on ja se kiehtoo ajatuksena minua tässä kiireisessä nykymaailmassa. Puutarha lajina samaan aikaan sekä innostaa että rauhoittaa, maadoittaa ja siivittää unelmia, tarjoaa työtä toimettomalle ja kauneutta nautiskelijalle. Puutarhainnostus yhdistää ihmisiä kautta maailman, nykyteknologian avulla puutarhaharrastajat voivat kommunikoida reaaliajassa mistä ja milloin vain. Kekkilän teettämän tutkimuksen mukaan 71% vastaajista näkee puutarhan jakamisen ja yhdessäolon paikkana, mikä kertoo puutarhaharrastuksen monista ulottuvuuksista. Puutarha hoitaa meitä fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti. 

lauran puutarha

Toivottavasti viihdyt blogini parissa, jossa keskiössä on puutarha Lapin tuntureiden ja jänkien keskellä ❤️

0 kommenttia

Käyntiosoite puutarhalle

Sodankyläntie 1000

99270 Hormakumpu

Tervetuloa! ❤️

Tilaa verkosta tai tule paikan päälle
Toteutan unelmiani puutarhalla!
Laura

Ota yhteyttä

Osoite

Sodankyläntie 1000
99270 Hormakumpu

Sähköpostiosoite

Puhelin

Otathan ensisijaisesti yhteyttä viestillä. Me pystymme vastaamaan puheluihin vain rajoitetusti. Kaunis kiitos!

044 306 2088